Skatteetaten - Massor med Skatteetaten

Kul om Skatteetaten

Roligt om Skatteetaten

Det finns mycket som är kul och annorlunda gällande skatter i andra länder men svenska Skatteverket och norska Skatteeteten har likartade uppgifter och motsvarande teknisk nivå. Dock finns det en del skatter i Norge som Skatteetaten har som uppgift att dra ni som vi svenskar kan le eller skratta år men alla dessa skatter har en väl underbyggd anledning och orsak.

Om man ska flytta eller vara verksam i Norge kan man aldrig veta för mycket om det norska skattesystemet och du kommer garanterat ha kontakt med skatteettaten ett antal gånger.

Skatt på bilar i Norge

Skatt på bilar i Norge Att importera en stor bil från USA till Norge kan kosta en smärre förmögenhet. En av de vanligaste och bästa familjebussarna för sju personer i USA är Toyota Sienna som kostar omkring 40 000 USD och som tidigare inte finns i Norge. Att importera denna till Norge kostar enligt Skatteetatet nästan 700 000 norska kronor plus bilpriset vilket innebär att priset trefaldigas på bilen.

Skatt på smör

Skatt på smör Under några år (2011-2013) rådde det akut smörbrist i Norge vilket gjorde att det smugglades smör över gränsen och smörpriser på 500 kr/kg förekom.

Norsk skatt på ost

Norsk skatt på ost För att bevara de norska jordbruken och öppna landskap så har Norge infört höga importavgifter på ost. Skatten på importerad ost är hela 277% vilket gör att ost kostar mycket mer i Norge än i Sverige.

Skatt på socker

Skatt på socker I Norge finns det en sockerskatt på 7.66 NOK vilket kan anses som sunt för att det kan minska konsumtionen av socker och godis.

Skatt på kött i Norge

Skatt på kött i Norge En norrman får ta med sig 10 kg kjøtt och kjøttvarer tullfritt om resan varat minst 24 timmar.

Tullavgiften på kött är 344 procent för att minska köttkonsumtionen och skydda den norska köttproduktionen.

Förr var det import till Sverige

Förr var det import till Sverige På 1970-talet var det vanligt att svenskar åkte över till Norge för att köpa mjöl, kött och smör. Det fanns en gräns hur mycket varje person fick ta med sig tillbaka till Sverige vilket gjorde att bilarna fylldes med små lätta barn, så kallade köttungar, när folk i gränstrakterna åkte för att handla billiga i vårt grannland.


Meny - Skatteetaten
Till förstasidan på www.skatteetaten.se Högst upp på sidan Längst ned på sidan
Svenska Norska Kul om skatt Nyheter